четвер, 18 травня 2017 р.

Вишиванка – наш оберіг



      



    Вишивка в Україні завжди була одним із найбільш поширених і улюблених різновидів народної творчості. ЇЇ витвори – це піднесений світ краси і фантазії, поетичного осмислення природи, схвильована розповідь про думки та почуття людини, світ натхненних образів, що сягають своїм корінням далекої минувшини.

       А вишита сорочка,неначе жива істота, творить довкола себе особливу ауру, що гармонізується з тілом людини. Голкою та ниткою наші предки наносили на тканину знаки та символи, створюючи потужні обереги. Орнаменти вишивки глибоко пов’язані  зі стародавніми звичаями та обрядами нашого народу. Нині українська вишита сорочка займає почесне місце – вона захищає від негативу і виховує патріотичні почуття. Цій доленосній сорочці надають великого змісту, вишиваючи і кодуючи сакральними узорами – письменами долю.
     До Дня вишиванки у Чортківській центральній книгозбірні  облаштовано виставку-інсталяцію «Вишиванка – генетичний код українців». Запрошуємо користувачів бібліотеки поринути у кольорове розмаїття мистецьких витворів, ознайомитись із запропонованою літературою та духовно збагатитися.



Немає коментарів:

Дописати коментар