вівторок, 8 жовтня 2019 р.

Майстер історичної прози



8  жовтня  1884 року народився письменник-романіст і педагог Юліан Опільський (Юрій Львович Рудницький).
Народився у Тернополі, навчався в університетах м. Львів та м. Грац (Австрія). Працював учителем у гімназіях Львова та редагував журнал «Українська школа» і шкільні підручники.
У студентські роки  Опільський подорожував по Італії, Греції, Єгипті. Живі враження накладалися на багаті знання — все знадобилося згодом, коли писав історичну прозу, віршував українською і німецькою.
Юліан Опільський – автор низки історичних повістей: "Іду на вас" (1918), "В царстві золотої свободи" (1920), "Сумерк" (1921), "Вовкулака" (1922), "Золотий Лев" (1926), "Ідоли падуть" (1928), в яких зображено зміцнення Київської Русі  за часів великих  князів київських  Святослава Ігоровича  і Володимира Святославича , польську експансію на землі Галичини та Волині , відтворено світогляд і побут різних верств населення минулих епох. Низка творів написана на теми історії різних народів і епох: "Танечниця з Пібасту" (1921), "Поцілунок Іштари" (1923), "Школяр з Мемфісу" (1921).
Провідними ідеями, які об’єднують тематично розмаїту історичну прозу Ю. Опільського, є прагнення до правди і справедливості, повага до людини, засудження гноблення.
Запрошуємо до більш детального ознайомлення з творчістю Юліана Опільського.


Немає коментарів:

Дописати коментар