четвер, 7 січня 2016 р.

Курінний отаман гумористів



Є люди, життя яких не вміщується у хронологічні рамки, позначені датами народження і смерті. Їм судилися не роки, а вічність, не примхи долі, а талант, народжений у творчих пошуках і загартований у щоденній праці. Саме до таких особистостей належить і постать Анатолія Панасовича Гарматюка - видатного майстра сатири та гумору XX століття.

Анатолій Гарматюк народився на Вінниччині, молоді роки пмсьменника пройшли на Чортківщині, як літератор він сформувався на Донеччині, а творчу зрілість зустрів , повернувшись на рідну Вінниччину. Саме тут він здобув прихильність і популярність читачів і видав низку( понад 25) книг гумору і сатири, збірник спогадів, рецензій та публіцистичних творів., за які удостоєний Всеукраїнських літературно - мистецьких премій (імені Микити Годованця,  імені Степана Олійника, імені Степана Руданського). Протягом усього свого життя Анатолій Панасович був невтомним українським патріотом, всіляко пропагуючи українську мову, пісню та рідне слово.

  Цьогоріч 14 січня Анатолію Гарматюку виповнилося б 80.

Його любили читачі, слухачі,колеги, в нього було широке коло друзів. Свідченням цього є постійні публікації в пресі різних регіонів України про нього, його творчість.
Хто  ж такий Анатолій Гарматюк? Як він жив? Як став письменником ( та ще й гумористом)? Чим він завоював таку повагу  та любов до себе? На ці питання ви знайдете відповідь  у нашій книгозбірні, переглянувши запропоновану вам літературу. У пригоді читачам стане і біобібліогафічний покажчик "Подільський сміхотворець", у якому представлено збірки автора, рецензії на них, літературознавчі праці, публіцистика, а також матеріали про життя і творчість корифея гумору та сатири.
Чортківщина завжди пошановує Анатолія Гарматюка. На фасаді гімназії, яку закінчив із золотою медаллю письменник, йому встановлено меморіальну дошку, а у краєзнавчому та шкільному музеях оформлені стенди з цікавою інформацією про гумориста, сатирика і журналіста. У центральній бібліотеці та гімназії "Рідна школа" проводяться вечори - зустрічі з дружиною гумориста Ніною Михайлівною, котра видає і надалі творчу спадщину митця та дарує її нашій книгозбірні. та школярам.

Немає коментарів:

Дописати коментар