понеділок, 15 січня 2018 р.

Невичерпна творчість Володимира Мельника



 
 Сьогодні ювілей у нашого земляка – живописця, скульптора, педагога Володимира Мельника.
Мельник Володимир Михайлович живе і творчо працює в Тернополі. Народився в с. Синякове (передмістя Чорткова) на Тернопільщині у 1938 р. Скульптор, член Національної Спілки художників України, заслужений художник України. У 1965-1970 рр. навчався у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. З 1970 по 1993 р.— скульптор Тернопільського художньо-виробничого комбінату Художнього фонду України. З 1993 р. по 2000 р.— викладач, а з 2000 р. — доцент кафедри образотворчого мистецтва та методики його викладання Тернопільського Національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Мельник Володимир Михайлович — учасник обласних і всеукраїнських художніх виставок. Багато творів знаходяться в музеях Тернопільщини. Як творчий скульптор, Мельник В.М. виконав понад 30 творів станкової скульптури. Серед творів монументальної скульптури — пам’ятники Тарасу Шевченку, Дмитру Клячківському, "Борцям за волю України", пам’ятники галичанам, що загинули на війні (1941-1945 рр.), та ін. Один із кращих творів – пам’ятник академіку Володимиру Гнатюку, встановлений на майдані перед Тернопільським Національним педагогічним університетом, який носить його ім’я.
У його творчості вагоме місце посідає історичний портрет як засіб пластичного пізнання духовних рис особистості. Серед них — портрети Лесі Українки,Т. Шевченка, С. Крушельницької, О. Маковея, М. Кривоноса, Н. Морозенка, В. Гнатюка,І. Мазепи, які знаходяться у музеях Тернополя, Збаража та ін.
    Опублікував понад 20 наукових праць і навчальних посібників з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва для школи й вищих навчальних закладів.
У 2000 р. вийшов альбом «Скульптура Володимира Мельника» (упорядник — доктор мистецтвознавства Михайло Станкевич), а в 2008 р. видавництво «Навчальна книга «Богдан» видало альбом-каталог «Заслужений художник України Володимир Мельник. Скульптура».
Присвятивши життя служінню національному мистецтву, Володимир Михайлович власною творчістю закликає ніколи не забувати про трагічне минуле свого народу і своєї родини.
Більше про Володимира Мельника можна дізнатися у центральній книгозбірні з довідкових видань та матеріалів преси а також у соцмережах.
Вітаємо нашого земляка! Зичимо здоровя, натхнення і довголіття!

Немає коментарів:

Дописати коментар