четвер, 7 січня 2016 р.

Степан Ворох «Оріх»



Степан Ворох народився 1921 року в селі Кривеньке колишнього копичинецького повіту в селянській сім»ї. З раннього дитинства батьки прищепили йому і двом старшим братам Василю та Володимиру палку любов до України, що в майбутньому вплинуло на їхній життєвий шлях. Після закінчення сільської школи навчався в Чортківській гімназії «Рідна школа».
13 липня 1939 року за розповсюдження націоналістичної літератури разом з двома гімназійними товаришами арештовується польською владою і засуджується до 1,5 роки в'язниці. З приходом більшовиків, виходить з тюрми і як член УПА активно співпрацює з заступником провідника повітового проводу Омеляном Бережанським над розбудовою повітової ОУН, одночасно навчається в Чортківській СШ № 1.

У зв'язку з арештами, що почалися у школі в жовтні 1940 року, переходить у підпілля і не виходить з нього до початку радянсько – німкецької війни. Батьків у 1941 році вивезли у Сибір, звідки вони не повернулися. З приходом у Копичинці німців, разом з Ярославом Климом, Павлом Мальованим «Біром» розширюють повітову сітку ОУН, організовують навчання членів ОУН, здійснюють ряд заходів, пов'язаних з проголошенням Акта про відновлення Української держави. Знаходячись на офіцерському вишколі в Поморянах, разом із 250 іншими студентами арештовується гестапо. З Тернопільської тюрми, завдяки клопотанню Українського Комітету Тернополя, через місяць разом з іншими товаришами, був звільнений і записався знову на навчання в Чортківську гімназію. В липні 1942 р. арештовується гестапо вдруге. Після звільнення з тюрми у 1949 році навчається у Мюнхенському університеті, - 1956 р доктор дантистської медицини в Нью- Йорку. Знаходячись на території США, с.Ворох бере активну участь у громадянсько - політичному житті українців США.
В 1966- 1968 рр обирається Головою Українського Лікарського Товариства Півночі Америки, довгий час був головою конференції Українських Центральних Академічних Професійних товариств у Нью –Йорку, бере активну участь в діяльності церковного життя, був засновником і головою Комісії Зв'язку з Ієрархами українських церков при екзекутиві УККа. В 1966 -1969 рр він представник УККА під час ІУ Архієпископського Синоду Української Католицької Церкви в Римі. 1966-1969 рр є засновником і секретарем Консолідаційної комісії при Екзикутиві УККА. Член пленуму Секретаріату СКВУ в Торонто.

Немає коментарів:

Дописати коментар