понеділок, 29 лютого 2016 р.

Провісниця світанків голубих

Леся Українка – велика українська поетеса, драматург, громадська діячка.


  

            На шлях я вийшла ранньою весною   
І тихий спів несмілий заспівала.
   Писала  19 – річна поетеса. Але той тихий спів пролунав могутнім дзвоном, відкрив нову добу української літератури. Вже першу збірку Лесі Українки «На крилах пісень», що вийшла друком 1893 року, І. Франко назвав найважливішим здобутком нашої літератури за той рік.
27 лютого  в рамках відзначення 145-ої річниці від дня народження поетеси для читачів центральної бібліотеки (дітей благодійного фонду «Світ дітей») проведено  годину – портрет «Провісниця світанків голубих»  і ознайомилися з книжковою виставкою – персоналією  «Ні, я жива! Я буду вічно жити!».

   До уваги учасників заходу  широко представлені не тільки твори Лесі Українки, але й багато книг, статей про життєво-творчий шлях мужньої дочки Прометея.


Діти з користю провели свій вільний час, переглянувши відео презентацію «Леся Українка: цікаві факти про письменницю».  Їм було цікаво почути із виступів директора РК ЦБС Оксани Колівошко,  бібліотекарів центральної книгозбірні Тетяни Сулими та Олександри Наконечної про те, наскільки сильною та мужньою була ця тендітна жінка, адже усе життя вона боролася із важкою недугою, не зраджуючи при цьому улюбленим заняттям – музиці та літературній праці.
Надзвичайно цікавим для учасників заходу був виступ соціального працівника благодійного фонду «Світ дітей» Олександри Іванців. Учасники заходу:  Надя – Дарина  Бала, Ірина Друк, Настя Литвин, Діана Магеровська, Андріана Вельц, Діана Забіяка, Роман Бардецький, Аня Фарійон, Степан Ковалишин  із захопленням декламували поезію Лесі Українки. 


Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту, справжнього, від Бога. Донька Прометея, як прозвали її, несла вона вогонь своїх поезій, цю іскру Божу, за життя людям, несе і зараз, устами нашими, її потомків. То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій.

Немає коментарів:

Дописати коментар