вівторок, 19 квітня 2016 р.

Катерина Рубчакова – зоря української сцени



З ім'ям Катерини Рубчакової пов'язані кращі здобутки укра­їнської театральної культури кінця 19 - початку 20 ст.
Народилася майбутня драматична артистка і співачка 29 кві­тня 1881р. в м. Чортків на Тернопільщині в сім'ї Коссаків, що дала українському театрові ряд діячів.
У шістнадцять років Катерина Рубчакова вступила до манд­рівного театру товариства "Руська Бесіда", єдиного тоді профе­сійного українського театру на західноукраїнських землях. Піс­ля короткого періоду "проби сил" в епізодичних ролях молода актриса поступово ввійшла в основний репертуар. Перші три роки виступала під своїм дівочим прізвищем Коссаківна, а з 1899 р., коли стала дружиною актора Івана Рубчака, була відома як Рубчакова.
К. Рубчакова не мала спеціальної мистецької освіти. Як і ба­гатьох інших митців, на сцену її привели потяг до мистецтва і віра у свій талант. Катерина Коссаківна ще підлітком співала в аматорському хорі, яким керував її батько. Старший брат Ми­хайло Коссак працював диригентом оркестру і хормейстером театру товариства "Руська Бесіда". Він і став першим учителем співу молодої хористки, а згодом і оперної солістки. Далі були навчання в музично-драматичній студії при театрі, якою керував Й. Стадник, уроки співу у відомого педагога С. Козловської. Можливо, справжня фахова підготовка з вокалу, яку могли дати консерваторія, відкрила б К. Рубчаковій шлях на сцену оперних театрів світу, але доля розсудила інакше: вона залишилась арти­сткою мандрівного українського театру.

Театр, в якому працювала Рубчакова двадцять років, мав яск­раво виражений музично-драматичний характер. У ньому уживалися поряд з драмою оперета й опера. Рубчакова привертала увагу передусім як оперна співачка. Вже через два роки роботи в театрі, після вдалих виступів в опереткових виставах, вона у травні 1898 р. вперше виконала партію Оксани в "Запорожці за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського, зачарувавши слухачів кра­сою і силою голосу. Ця партія стала постійною в її репертуарі протягом п'ятнадцяти років. А потім - інші партії: Оксана в "Рі­здвяній ночі" М. Лисенка, Катерина, Галька в однойменних опе­рах М. Аркаса і С. Монюшка, Марійка в "Проданій нареченій" Б. Сметани, Маргарита у "Фаусті" Ш. Гуно, Євдокія в "Дочці кардинала" Ж. Ф. Галеві, Мікаєла в "Кармен" М. Бізе, три жіночі партії - Олімпія, Антонія і Стеллі - в "Казках Гофмана" Ж. Оф­фенбаха, Сантуца в "Сільській честі" ГІ. Масканьї, Баттерфляй в "Чіо-Чіо-Сан" Д. Пуччіні.
Успіх К. Рубчакової як оперної співачки загальновизнаний, однак справжнім її мистецьким покликанням була драма. Сцені­чними шедеврами К. Рубчакової критика визнала Галю в "Назарі Стодолі" Т. Шевченка, Марусю в "Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці" М. Старицького, Софію в "Безталанній" І. Карпенка - Карого, Анну в "Украденому щасті" І. Франка. Драматичний репертуар артистки - це головні ролі, переважно героїко- романтичні, в усіх виставах п'єс українських драматургів та сце­ні театру "Руська Бесіда".
З не меншим успіхом, ніж у національному репертуарі, грала К. Рубчакова й у виставах перекладених п'єс. Артистка створила високохудожні образи російських жінок — це Марина і Маша. ("Влада темряви" та "Живий труп" Л. Толстого), Олена Андріїв­на і Ранєвська ("Дядя Ваня" та "Вишневий сад" А. Чехова), а також героїні п'єс Ф. Шіллера, Г. Ібсена, Г. Гауптмана.
К. Рубчакова зачарувала сучасників силою таланту, красою душі. Поет і театральний критик С. Чарнецький залишив нам проникливі слова про велику актрису: "Здається мені, що довго на нашій сцені ніхто не засміється так щиро, як вона, і ніхто так, як вона, не заридає... Довгі роки вона була найкращим явищем у нашому театрі, вона була його колоною, окрасою і душею. Вро­джена сценічна інтелігентність, феноменальна інтуіція, дар від­чувати та вживатися в особи і ситуації були основами її таланту. А при всьому вона вміла і любила працювати для мистецтва. Це була виняткова жінка на нашій сцені, яка розуміла: в театрі, крім таланту, треба ще й праці, тяжкої праці. Не раз і не два вона вмлівала на пробах із перевтоми і наснаги. Бо з часу, коли Рубчакова вибилася в першорядні ролі, вона не спочила ні днини. Так часто плакала на сцені правдивими сльозами, так часто зда­валося, що кидала юрбі під ноги живий шматок свого скривав­леного серця..."
Померла Катерина Рубчакова 22 листопада 1919 р. в селі Зіньківцях неподалік від Кам'янця-Подільського. Її ім'я сяє зорею першої величини серед тих, хто прославив український театр. З нагоди 110-ї річниці від дня народження артистки в її рідному місті Чорткові у 1991 р. було відкрито пам'ятник погруддя, а районний Будинок культури перейменовано у Народний дім імені Катерини Рубчакової.

Література:
Дмитрів В. Примадонна Галицької Мельпомени// І плюс.-2009.-9 груд.
Дуда І. Тернопільщина мистецька: (Біограф, відомості про драм, артистку і співачку К. Рубчакову-Коссак) // Свобода. - 1992. -19 груд. -С. 3.
Котенко Д. У неї була вроджена сценічна інтелігентність // Вільне життя. - 1991. - 5 берез.
Медведик П. Катерина Рубчакова. - К: Мистецтво, 1989. - 105 с. - (Майстри сцени та екрану).
Медведик П. З когорти незабутніх: (100-річчя від дня наро­дження К. Рубчакової) //Вільне життя. - 1981. - 29 квіт.
Мороз М. Зажила слави Заньковецької: (Про книгу Медведи- ка “Катерина Рубчакова”) //Друг читача. - 1989. - 21 груд.
Пилипчук Р. Катерина Рубчакова, актриса // Вільне життя. - 1991. - 4 трав. - (Славетні жінки України).
Сулима О. «Голос, що лине крізь час…»//Свободаю-2011.-6 трав.
Чорпіта О. «Дівчина з Чорткова гомінка…»//Голос народу.-2011.-29 квіт.
Чорпіта Я. Артистка та співачка з Чортківського краю//Чортківський вісник.-2011.-29квіт.
Юрчакова Г. Талант зоріть не перестане // Ровесник, 1981. - 28 квіт.
* * *
Катерина Рубчакова// Чорпіта Я., Чорпіта О. Літературно-мистецька та наукова Чортківщина . – Чортків, 2007.-С.63-65.
Рубчаки - родина українських театральних діячів // Митці України: Енциклопед. довідник. -К, 1992. - С. 503 - 504.
Рубчакова Катерина Андріївна//ТЕС.- т.3.П-Я.-С.202.
Рубчакова Катерина Андріївна//Театральна Тернопільщина: бібліогр. покажч. - Т.:Підручники і посібники, 2001.-С.62-65.
 
 Підготувала провідний бібліограф                                    Н.В.Лугова

Немає коментарів:

Дописати коментар