вівторок, 17 січня 2017 р.

Життя, віддане театру і людям



Мова піде про відоме й досі в мистецьких колах Чортківщини ім’я. Панас Карабіневич- то ціла епоха нашого народного театру. Недарма його ім’я носить одна з вулиць нашого старовинного міста. Родом Панас Карабіневич був із Вінничини. І з 19 століття, бо народився фактично на початку 1897-го, одного з трьох останніх років того віку (18 (30) січня 1897 нині Могилів-Подільського району Вінницької області).

Змалку мріяв про сцену. Та йому ще судилось пройти окопи Першої світової війни, дістати поранення. А в 1917-му вступив до театру Миколи Садовського.

У 20-х роках бере участь в мандрівках театральної групи, а в 1927-му очолює мандрівний театр імені Миколи Садовського. З ним побував і в Чорткові. І де б тоді цьому зовсім молодому служителю Мельпомени знати, що тут прописується його доля? 

Та ще до того поки Панас Карабіневич втрапив до нашого древнього міста, з артистів його театру та труп М. Комаровського і Б. Сарамаги було створено у 1939-1944рр. Тернопільський обласний театр ім.. І. Франка, П. Карабіневич втрапив туди на посаду заступника директора. І водночас заснував у Бережанах пересувний театр. Йому судилося пройти сталінські табори-за патріотизм, вірність національно - визвольним змаганням. Та по війні його «притягнула» до себе Тернопільщина. Упродовж десяти літ (1951-1961рр.) Панас Карабіневич працював директором Чортківського будинку культури.

Помер Панас Карабіневич 15 травня 1964 м. Чорктів, Тернопільсьскої області.

Немає коментарів:

Дописати коментар