четвер, 11 травня 2017 р.

Історик, краєзнавець, педагог та гуморист Микола Гордій

    

       
Микола Степанович Гордій за фахом педагог.
Він належить до того типу особистостей, в яких органічно і щасливо поєдналися талант педагога і талант історика-краєзнавця.  Народився  Микола Гордій 22 травня 1932 року  в селі Стара Ягільниця Чортківського району на Тернопільщині. Здобувши педагогічну освіту, працював вчителем, директором школи, згодом – в СПТУ. Його ґрунтовні статті на історико - краєзнавчу тематику, матеріал до яких збирався по зернині, друкувалися на сторін­ках районної, обласної та республіканської преси.
    Автор брав безпосередню участь в підготовці видань: «Історія міст і сіл Української PCP. Тернопільська область», дванадцятого тому «Української радянської енциклопедії», тритомника «Український радянський енциклопедичний словник», « Хроніка одного села»  в історико - краєзнавчому  часописі  «Літопис Червоної калини», був співавтором краєзнавчого нарису про Чортків.
    Окрім закоханості в рідний край, знань його історії, М.С.Гордій мав одну, так би мовити "слабинку" – писав ще й гуморески. Заряд гумору у Миколи Степановича виявився настільки сильним, а перо - настільки гострим, щоб поцінувати і людські, і суспільні вади.
     Помер М.С.Гордій  у 1999  році. Згадаймо і пошануймо 
нашого талановитого земляка. 










Немає коментарів:

Дописати коментар