понеділок, 11 лютого 2019 р.

Костянтин Кузик - видатна постать Чортківщини



     Костянтин  Кузик (псевдо: Кость Джуринка, Подлуцький, Джуринський)  – педагог, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач, публіцист, фольклорист, редактор.
     Констянтин  Кузик народився 15 лютого 1909 року в с. Джурин Чортківського повіту. Є родичем по материній лінії Євгена Барана.
У 1928 році закінчив Державну  учительську Семінарію у Чорткові. Працював у Дубнівському повіті  на Волині (1928-1940 рр.). З 1936 року - службовець інструкторського відділу українських кооперативів у Луцьку. Вчителював у Станіславі та Самборі з 1940 р. Був референтом співу та музики, записував народні пісні.
      Двічі мобілізований до Радянської армії. Під час Другої світової війни був у полоні, звідки тікав. В роки німецької окупації – активний дописувач «Діла»,     « Краківських вістей» та інших тогочасних українських часописів . У 1946 році переїхав  до Польщі і мешкав у місті Бжег, а від 1969 року -  у Кракові.
       Кузик є зачинателем літературної критики Українського суспільно-культурного товариства у Польщі. 1964 р. у Варшаві виходить літературна антологія УСКТ «Гомін» за редакцією  Костя Кузика,  у якій надруковано твори 43 авторів. Сам редактор мотивував видання антології тим, що в Польщі «щораз ширше розгортається культурна робота, діють українські школи, українська мова вивчається в багатьох гуртках при польських школах, українське слово звучить по радіо, працюють численні гуртки художньої самодіяльності.
        Костянтин  Кузик є автором  оповідань «Русал­чині сльози», «Прощання», «В ос­лячій лавці», «Зустрічі», вміще­них в антології «Гомін» (1964р.), а та­кож низки статей з питань української куль­тури, проблем освіти на Волині, про творчість українських  художників у Польщі, опублікованих  в «Українському календарі» (1986р.). Спів­укладач  шкільних  підручників «Читан­ка для 5 класу» (1960р.) та збірки  «Широчіють обрії» (1960р.; 1972р.). Усі зазначені книги опубліковані у Варшаві.
        Костянтин Кузик, журналіст і редактор «Українського календаря» у Польщі (1968 р.) Кость Кузик - автор чудових біографічних повістей про Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Миколу Лисенка, Карла Шимановського ( польського композитора та видатного піаніста).
        Помер літератор  27 вересня 1989 року у м. Кракові (Польща).

Немає коментарів:

Дописати коментар