пʼятницю, 3 червня 2011 р.

Маємо знати своїх


У сонячний весняний день в затишній читальній залі центральної бібліотеки поціновувачі сучасного поетичного слова вшанували творчість Степана Сапеляка.

"Поет розп'ятого Парнасу", під такою назвою пройшла літературно – мистецька година, присвячена золотому шістдесятиліттю нашого земляка, відомого поета та патріота "рідного краю Степана Сапеляка.

Зоря життя поета зійшла на Чортківщйні 1951 року у Росохачі. У рідному селі молоді патріоти у 1972 році створили підпільну орга­нізацію, метою якої була боротьба за незалежність України. Згодом Степан Сапеляк у свої неповні 22 роки разом із своїми побратимами опинилися у тернопільських каде-бістських казематах.

Але чи дозволяли творити? "Писати, певна річ, мені було забо­ронено", - каже Степан Євстахійович, - але якось все-таки вдавалося знаходити папір і викладати на ньо­го власні думки." Пережито було багато, проте і заслуг було вдосталь. Зокрема був членом УГС, одним із фундаторів Асоціації незалежної творчої інтелігенції, співредактором незалежного журналу "Кафе­дра", що виходив у Львові, а з 1989 року — його редактор і видавець у Харкові, лауреат Нобелівської премії ім.

Т. Шевченка, літературної премії братів Лепких, лауреат Дер­жавної премії України ім. Т. Шев­ченка, літературної премії ім. Б. Лепкого, член РЕN - клубу, член Національної спілки письменників України.

Підго­тували матеріал бібліотекарі відділу обслуговування О. В. Кондратенкова та Н.Є. Гриців, заввідділом обслуговування О.І.Рибух. Під час літературної го­дини учні 11-Б класу Чортківської ЗОШ І - III ступенів № 2 (Бардецька В., Сцібан І., Субботіна А., та Мисько О.) читали поезію С. Сапеляка.



Немає коментарів:

Дописати коментар