вівторок, 29 липня 2014 р.

Новинка від Раїси Обшарської

        Обшарська Р.В.
       Танці на крилі яструба - Хмельницький, Видавець ФО-П Стасюк Л.С., 2014. - 80 с. Художник - Анастасія Обшарська
     Пропоновані читачеві прозові твори Раїси Обшарської розповідають про українців, їхні непрості долі, емоційний та духовний світ. Авторка використала автобіографічні дані своїх земляків. Портрети героїв постають яскравими світлинами у галереї людських образів, спонукають до осмислення законів буття, його високих моральних ідеалів.  Книга розрахована на широке коло читачів.
 Мамина таємниця
    Про це говорити було заборонено. Марія знала і ніколи не зачіпала теми свого народження. Ні хто її батько, ні де він, жінка не знала. Не дай Боже було заікнутися, як стара Горпина, уся наїжачувалася, морщила і так густо всіяного зморшками старого лоба, і люто зиркала на дочку. Та зразу ж замовкала, розуміючи - даремно щось дізнатися. Роками носила в серці цю нерозгадану таємницю, яка пекла вогнем, особливо в довгі безсонні ночі, та не наважувалася повертатися до болючої теми. Не було в них близької родини, хто б допоміг в цьому питанні, тай люди з села мовчали, мов затяті. Хоч би хто зі старожилів колись словом обмовився, та бач - ні.
   Марія заховала той камінь десь далеко в душі і так його й носила усі ці роки…
Йшли довго і мовчки. Що вже не передумала Марія, та питати Горпину, яка кілька разів зупинилася, часто дихаючи, нічого не посміла.
   Коли дорога вивела за село і повернула на вузьку кам’янисту стежину, то перед ними відкрилася чудова панорама. Невеличке озерце, яке густо обросло високим зеленим очеретом відбивало, мов дзеркало, голубе небо. Далі дзюркотіла глибока, вузька річка, що спадала кількома каскадами і бігла в туманну далечінь. За річкою виднівся ліс.
Жінки підійшли до озера і зупинилися. Високо в небі співав жайворонок, поруч шуміли хвильки, шелестів від вітру очерет.
   Вони пройшли стежиною повз озеро до річки. Горпина нахилилася. Затремтіла рука. Чорнобривці попадали у бистру воду...
    Марія підійшла до матері. Обняла за худі плечі. Відчула рідне тепло. А високо в небі співав-заливався дзвінкоголосий жайворонок. Його пісня була про Україну…
    Яку таємницю відкрила доньці мати ви дізнаєтесь прочитавши до кінця  оповідання.
 Звертаємось до молоді: загляньте по той бік часу, читаючи подані твори, щоб не даленіла наша національна память.

Немає коментарів:

Дописати коментар