пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

"Поезія, обрамлена війною"


     3 серпня 2014 року у Центральній бібліотеці пройшла міжобласна літературна творча зустріч «Поезія, обрамлена війною». https://www.youtube.com/watch?v=SI1dW61IM-g
 
    Захід був організований директором бібліотеки Оксаною Колівошко та поетом Ярославом Дзісяком, який разом з бібліотекарем Олександрою Наконечною, був ведучим.
 
     Читальний зал заледве помістив чортківчан і гостей міста. Були присутні бібліотекарі району та люди творчого спрямування, яким не байдуже поетичне слово, власне – автори з Чортківщини: Іван Дмитрик, Юля Потикевич, редактор альманаху «Золота Пектораль» Володимир Погорецький. Гості були представлені поетичним квартетом з Івано-Франківщини, вже неодноразовими гостями нашого міста: Леся Геник, Наталя Данилюк, Адель Станіславська і Віталія Савченко, учасниками обласного літоб’єднання при НСПУ з Тернополя, Гусятина, Копичинець, Заліщик: Богдан Кушнірик, Орест Чоловічок, Олександра Кара, Михайло Тарабій, Микола Базів, Патара Бачія, Марія Гуменюк, дехто з них був вперше на нашому літ зібранні.
 
    З Хмельницького приїхала поетеса-цілителька духу Інна Гаврилюк. Зустріч розпочалась вітанням господині гостинного залу Оксани Володимирівної Колівошко. Надалі – хвилина мовчання за загиблими у війні за волю України – на Майдані, і в ході неоголошеної російсько-української війни. Окрім творів зазначеної теми, що проникали до «мурашок по тілі», читалися вірші і про дощ, сонце. кохання, політичний гумор… 

 
    Поет-пісняр Іван Кушнір заграв на гітарі декілька ліричних пісень. Поет і журналіст із Заліщик Олег Вістовський розповів скорботі враження про загибель наших земляків. Окрім того, ведучі нагадали, що 2 серпня виповнився б  21 рік одному з перших героїв Небесної сотні – Сергію Нагояну, і радісна звістка – 30 липня повернувся з 2-місячного полону боєць з Монастирищини Руслан Дерев’яник. Була представлена книжкова виставка на теми 100-річчя Першої світової війни і творення легіону Українських січових стрільців (саме 3 серпня 1914 р.) і 70 років битви під Бродами української дивізії «Галичина». 
   Закономірно, виникли паралелі із сучасністю, коли ворог – той же самий, знову триколірна Росія, як і сто років назад. Поміж читаннями мала місце «солодка перерва на каву», за що ми вдячні місцевому осередку ВО «Свобода». Продовженням творчої зустрічі була екскурсія історичними пам’ятками міста і незабутні враження від музею-їдальні у «Пана Чартковського». До нових творчих зустрічей, сподіваємось у мирний час в соборній українській державі.

Ярослав Дзісяк

Немає коментарів:

Дописати коментар