понеділок, 2 лютого 2015 р.

Під Крутами бій, під Крутами кров... Про давню трагедію згадую знов...



Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що вона хоче бути господарем у своїй хаті.
З часу  бою під Крутами минуло 97 років. Та пам'ять про подвиг юних українських воїнів жива. Вони, так само як і Герої Небесної Сотні, і герої війни на Сході України, йшли воювати з однією метою - захистити Українську державу. Кожен з нас проводить паралель між 1918 роком та сьогоднішніми подіями в Україні.

 Допомогти учням зрозуміти сенс людського життя, виховувати інтерес та повагу до свого історичного минулого, в дусі національної самосвідомості, гідності та честі, патріотизму та гордості за свій народ 30 січня у читальній  залі  центральної бібліотеки   проведено годину історичної памяті " Україною ми жили, за Україну полягли".  Серед учасників-учнівська молодь  11 класу  ЗОШ №2 разом із своює наставницею  Мариною Вікторівною  Горячко .
 Ведучі заходу-бібліотекар відділу обслуговування Наталія Гриців та заввідділом обслуговування  Олена Рибух разом із студенткою - практиканткою Теребовлянського вищого училища культури Христиною Березовською розповіли присутнім  про історію та  хід Крутянської  битви її значимість.  Із хвилюванням та болем в очах учні слухали вірші "Крути",  "Бій під Крутими", "Молитва", "Крутянська пісня".  Нікого не залишили байдужими   відео кліпи  "Ніколи не плач"-гурту ТІНЬ СОНЦЯ: нова пісня на честь героїв Крут і  відеокліп до пісні "Небесну Сотню, Господи, прийми" у виконанні Павла Табакова. Працівниками бібліотеки  підготовлено книжкову експозицію "Нема любові понад ту, що окропила кров'ю Крути". Світлу пам’ять героїв присутні вшанували хвилиною мовчання.
      З українського народу століттями вибивали певні риси, хотіли перетворити його на слухняних рабів, але ген свободи  незнищенний. Новий час показав нових героїв. Вони серед нас. Звичайні люди, яких героями зробили обставини та власний вибір. Завдяки їм гасло "Слава Україні! - Героям слава!" наповнилося оновленим змістом, гарячим та пульсуючим, як кров. Весь світ схиляє голови перед мужністю цих людей. Адже вони ціною власного життя фактично змінили історію, зробили державу зовсім іншою. 
       Герої не вмирають. З нами Бог і Україна, тому ми - НЕПЕРЕМОЖНІ!

Немає коментарів:

Дописати коментар