четвер, 23 лютого 2017 р.

Подвижник Духу і Віри

Одним із визначних діячів української духовної культури XX століття був наш славний краянин Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Йосиф Сліпий.
Народився майбутній митрополит 17 лютого 1892 року в с. Заздрість Теребовлянського району на Тернопільщині в шляхетській глибокохристиянській галицькій родині. Батьки з дитячих років прищепили своєму синові любов до знань Божих справ. Як визначний релігійний, науковий і політичний діяч, захисник переслідуваних християн, сподвижник, Йосиф Сліпий доклав багато зусиль до подолання хибних стереотипів щодо України, її історії та церкви. Науковий доробок богослова, ученого й педагога становить 12 томів , виданих у Римі.

До вшанування 125-річчя від дня народження Патріарха Української Греко-Католицької Церкви долучилися бібліотечні працівники Чортківщини. Так, у центральній бібліотеці організовано книжкову виставку « Йосиф Сліпий – подвижник Духу і Віри», яка була доповнена вебліографічним оглядом сайтів «Великий страдник за віру і Україну». Книжкові виставки даної тематики облаштовані у сільських бібліотеках-філіях Чортківщини. За участі отців-духівників у сільських книгозбірнях були організовані цікаві просвітницькі заходи. Зокрема, у бібліотеці с. Шульганівка відбулась година історичної правди «Патріарх Йосиф Сліпий – борець за українську державність» , у книгозбірні с. Улашківці проведено годину духовності « Патріарх Йосиф Сліпий - духовний борець за українську державу» . Бібліотека села Мухавка організувала годину історичної пам’яті «Духовний борець за українську правду», а книгозбірня села Залісся - історичну годину «Патріарх Йосиф Сліпий – духовний борець за українську державність». Багато цікавих фактів із життя Патріарха організатори та учасники заходів донесли до місцевої громадськості, зокрема і молодого покоління.
Блаженніший Патріарх, Кардинал Йосиф Сліпий був і залишається духовним світочем, батьком, ісповідником віри, незламним захисником людської гідності перед безбожницьким руйнівним режимом. Ціле своє життя, не втрачаючи надії навіть в найважчі часи для нашого народу, Блаженніший Патріарх Йосиф жертвував на вівтар служіння Богові та Україні. Будьмо достойними спадкоємцями його безсмертної справи!

Немає коментарів:

Дописати коментар