понеділок, 3 лютого 2020 р.

Вчений і патріот України – Іван Пулюй.



2 лютого  минуло  175 років  від дня народження знаменитого фізика і електротехніка, винахідника “X”-променiв, перекладача Біблії та Псалтиря, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України – Івана Пулюя.
Уродженець села Гримайлова на Тернопільщині ходив до міської гімназії, щоденно долаючи пішки понад п’ять кілометрів. Навчання зацікавило, а ще більше прийшлись до душі знайомства з однодумцями. Ними стали брати Олександр і Володимир  Барвінські, з якими студент Іван Пулюй заснував своє перше товариство – Товариство української молоді «Громада». Від цього кроку і далі до кінця життя Іван Пулюй завжди знаходив можливості зайнятись громадською чи освітньою роботою. Відомо, що Іван Пулюй знав 14 мов.
Вчений навіть отримав пропозицію зайняти посаду міністра освіти Австрійської монархії, та від цього відмовився.  Метою Пулюя була освіта свого народу, підтримка і вивчення української мови, літератури, історії.
 Життя Івана Пулюя пройшло в основному за межами України. Але помислами і добрими справами він залишався серед свого народу, співпереживав за його долю, підносив його велич . Сьогодні ім’я вченого свiтової слави Iвана Пулюя назавжди повертається iз забуття, як символ iнтелектуальної могутностi українського народу і орiєнтир майбутнiх звершень нашої держави. Запрошуємо до відкриття маловідомих сторінок  з життя і творчості нашого земляка.







Немає коментарів:

Дописати коментар