понеділок, 14 березня 2016 р.

Во ім"я Слова



Патріот, поет, письменник, правозахисник, громадський діяч, лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка, орденоносець... І все це про нашого земляка з Чортківщини, почесного громадянина м. Тернополя Степана Євстахійовича Сапеляка. 26 березня йому могло б виповнитись 65 років. Та життя обірвалося ще у 60.


   Степан Євстахійович Сапеляк (*26 березня 1951, за паспортними даними — 1952, село Росохач Чортківського району Тернопільської області — †1 лютого 2012) український поет, прозаїк, публіцист, літературознавець, правозахисник, громадський діяч. Учасник «росохацької групи». ЧленНаціональної спілки письменників України (1991),міжнародного ПЕН-клубу (1992), Української Гельсінської спілки (1987).

Народився в селі Росохач неподалік Чорткова південніше на Тернопільщині. Одними з перших книг Степана були «Коли ще звірі говорили» та «Лис Микита» Івана Франка. Батько був родом з Перемишля (нині Польща) — український лемко, вірний греко-католик, муляр і рільник. Мати — Ганна була родом з Тернопільщини, разом із своєю матір’ю Анастасією співали у хорі у Церкві святого Миколая.
Навчався у середній освітній та музичній спеціальній школах за класом духових інструментів у м. Заліщиках (у Росохачі була лише восьмирічна школа), які закінчив в 1969 році.
Навчався на філологічному факультеті Львівського університету у 1969–1973 рр. 1972 року Сапеляк надіслав до видавництва збірку поезій, яку один із рецензентів охарактеризував як «націоналістичну».
17 листопада 1973 році був виключений з комсомолу, а згодом і з ВНЗ. З лютого 1973 року перебуває під слідством в Тернопільському КҐБ, як учасник молодіжної підпільної групи, яка у ніч 22 січня 1973 р. на честь 50-річниці Акту Злуки УНР і ЗУНР в м. Чорткові вивісили жовто-блакитні прапори й розклеїли летючки із протестом й закликом: «звільнити політв’язнів із радянських тюрем й концтаборів..». Слідчими органами КҐБ йому було інкриміновано «написання й виготовлення» віршів тенденційно націоналістичних, що опорочують своїм змістом радянський та суспільно-політичний лад Союзу РСР”, віршів антирадянського «наклепницького» змісту з метою «підриву й повалення суспільно-політичного ладу в СРСР та відриву Радянської України від Союзу..», а також звинувачення у так званій «антирадянській агітації та пропаганді».
19 лютого 1973 року заарештований та 24 вересня 1973 засуджений Тернопільським обласним судом за частиною 1 ст. 62 КК УРСР («Антирадянська агітація і пропаганда») та ст. 64 («Організаційна діяльність та участь в антирадянській організації») до 5 років позбавлення волі та 3 років заслання. В 1983 році «під гласним наглядом» КҐБ був поселений у селі Безлюдівка (Хорошево) на Харківщині. 1984 р. За книгу віршів «День молодого листя» був прийнятий до Міжнародного Пен-клубу (згодом один із засновників українського відділення ПЕН).
Степан Сапеляк так згадує про цей період свого життя:
“…Це мої найплідніші й золоті просвітки творчости. І це мої болісні і найтрудніші роки життя. Роки «над прірвою» і роки під високою зорею. Де єдиний вихід – оживляти й виробляти власну чесну думку, відстоювати поняття свободи та християнських цінностей у житті й мистецтвах. І щасливий був я, бо вчителя мав за всіх обставин мого артизму, звитяжця й поета – Ігоря Калинця…”
У 1991 році реабілітований Генеральною Прокуратурою України «за відсутністю складу злочину». Того ж року прийнятий до Спілки письменників України
Від 1993 р. працює заступником головного редактора відродженого часопису «Основа» (редактор В. Ілля, Київ).1993 р. Комітетом з державних премій України поету Степану Сапеляку за збірку поезій «Тривалий рваний зойк» присуджено Національну премію України імені Тараса Шевченка в галузі літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики за вагомий внесок у розвиток культури У 1994 році присуджено Всеукраїнську літературно-мистецьку премію ім. Левка та Богдана Лепкого за книгу «Журбопис» та публікації в журналі «Тернопіль».
У 2001 р. — нагороджений Міжнародною медаллю «В’язень сумління» Міжнародного фонду «Смолоскип». 2003 р. — присуджено Міжнародною Лігою українських меценатів та редколегією журналу «Київ» — літературно-мистецьку премію України ім. В. Свідзінського.
2005 р. Указом Президента України нагороджений орденом «За заслуги ІІІ ступеня». 2006 р. президентом Міжнародного Комітету «Amnesty International» на честь 25-річчя заснування УГГ та «Radio Free Europe / Radio Liberty» нагороджений медаллю «В’язень сумління». 2007 р. Обраний Асамблеєю лауреатів Національних премій України ім. Д Т. Г. Шевченка — співголовою Оргкомітету Академії Шевченківських лауреатів (аналог Гонкурівської академії). 2009 р. За книгу «Хроніки дисидентські від головосіку» (видання друге, доповнене. 2007. Видавництво «Майдан») нагороджений Першою премією та дипломом фонду Волиняків-Швабінських Українського Вільного Університету (Нью-Йорк, США).
18 листопада 2009 р. за визначний особистий внесок у відстоювання національної ідеї, становлення і розвиток Української незалежної держави та активну політичну і громадську діяльність постановою Президента України Сапеляк С. Є., письменник, голова Харківської філії Української гельсінської спілки нагороджений відзнакою Президента України — Хрестом Івана Мазепи
В цей же час був нагороджений почесною подякою «За особистий внесок у боротьбу за незалежність України, відстоювання ідеалів свободи» Президента України, почесною грамотою-подякою Верховної Ради України, низкою відзнак громадських, політичних та релігійних організацій. 25 листопада 2003 року О. Омельченком був нагороджений почесною грамотою-подякою Київського міського голови та нагрудним знаком № 3956.
30 березня 2010 у рамках традиційного щорічного конкурсу «Харків’янин року» Харківським Інститутом рейтингових досліджень був номінований почесним званням «Харків’янин 2009 року» в III номінації «Діячі науки, культури, мистецтва».
У Степана Сапеляка було три дружини та троє дітей. Один з них ще учень, другий нещодавно одружився. Донька вчиться у консерваторії у Москві. Мати Галина мешкає у Тернопільській області.
Помер 1 лютого 2012 р. у м.Харків. За попередньою інформацією, причиною передчасної смерті став інсульт.



До ювілею письменника у центральній бібліотеці облаштовано книжкову виставку, яка знайомить із життєвими перипетіями та творчим шляхом Степана Сапеляка. Життя нашого земляка - це гідний приклад наслідування, зокрема для нашої молоді.

Запрошуємо до знайомства з матеріалами виставки всіх поціновувачів Сапелякового слова.

Немає коментарів:

Дописати коментар